Kako da organizujete seminar u samo 7 koraka

јан 18, 2022

Bilo da organizujete prvi, ili sto prvi seminar, uvek je lakše kada imate ček listu s koracima koju možete da pratite. 

Da bi se uverili da neki korak ne preskočite, s vama ćemo podeliti ček listu za organizaciju seminara ASK centra za edukaciju.

Odredite cilj vašeg seminara

Jako je važno da u počentim fazama osmislite cilj i svrhu vašeg seminara. Kada to odredite možete polako tazmišljati o tome koliko ljudi će moću da prisustvuje vašem događaju ili da prati vaš uživo prenos. Potom, odredite profit koji želite da steknete, kako biste mogli da izračunate koliko biste naplaćivali participaciju.

Sastavite okviran budžet 

Nakon cilja važno je imati ovkiran budžet kako biste mogli da nastavite s planiranjem. Ukoliko niste sigurni oko nekih detalja, određene budžetske crte možete popuniti po prepostavci ili istraživanjem tržišta.

Izaberite datum

Uvek izaberite dva datuma – onaj optimalni i još jedan za slučaj da dođe do odlaganja.

Odredite format događaja

Dobro razmislite o tome kako će događaj da izgleda – da li će se održati uživo ili onlajn, ili čak kao hibridni događaj.

Pronađite predavače, moderatore i lokaciju.

Počnite s pronalaženjem predavača koji su učestvovali na sličnim seminarima ili vebinarima. Ukoliko se odlučite za vebinar, imajte na umu da predavač ne mora da bude na istoj lokaciji kao i vi. Kada odredite potencijalne predavače, kontaktirajte ih i dogovorite se oko detalja – datuma, dužine predavanja, njihove kompenzacjie…

Kada planirate uživo seminar obratite pažnju na sledeće detalje – 

  • Lokacija prostora – da li je prostor u centru grada, blizu hotela, garaža ili stanica javnog prevoza
  • Kapacitet prostora – da li postoji dovoljno prostorija i mesta za sve učesnike i predavače
  • Infrastruktura prostora – jako je važno proveriti da li je prostor opremljen svom opremom koja vam može zatrebati

Pokrenite sajt 

Sajt vašeg seminara može privući učesnike i motivisati ih da se prijave. Obratite pažnju na to da na sajtu imate izložene sve informacije kao i ostavljen kontakt kako bi mogli da vas kontaktiraju ukoliko postoje dodatna pitanja.

Sastavite agendu

Kada imate datum i prostor, vreme je da sastavite okvirnu agendu događaja. Potrudite se da svim predavačima ostavite dovoljno vremena da mogu da održe predavanje bez žurbe kao i da napravite lufta između predavanja za pauze.

Nadamo se da će vam ovi praktični saveti biti od korisit za planiraje vaših seminara.

Ukoliko se odlučite za uživo seminare, ASK centar za edukaciju je prava lokacija za vas. Budite slobodni da nas kontaktirate –a mi ćemo vam pomoći u organizaciji seminara i planiranju prostora.