Lako organizujte svoje vreme uz ABCDE metod

мај 26, 2022

Koliko često pomislite da ne možete da postignete sve što ste zamislili u toku jednog dana? Često se svi nađemo u sličnoj situaciji, pa zato sa vama delimo mali savet velikih majstora – ABCDE metod.

Kada god se osećate zatprano obavezama i pomislite da imate premalo vremena za njihovo obavljanje – sedite, duboko udahnite i popišite sve zadatke koje treba da obavite. Za ovaj proces postavljanja kratkoročnih prioriteta potrebni su svega papir i olovka.

Kako se primenjuje ABCDE metod?

Zadatke koje ste napisali treba da označite po važnosti. Tome služi ABCDE metoda. Ispred svakog zadatka na listi napišite jedno od ovih slova na marginu. 

  • A znači veoma važno, nešto što morate da uradite. Ako to ne učinite, može doći do ozbiljnih negativnih posledica.
  • B znači važno, nešto što bi trebalo da uradite. Ovo nije toliko važno kao zadaci označeni sa A. Postoje samo manje negativne posledice ako se ovi zadaci ne urade.
  • C označava stvari koje je lepo uraditi, ali koje nisu toliko važne kao zadaci označeni sa A i B. Nema negativnih posledica ako ne uradite ove zadatke.
  • D znači delegirati. Ovaj zadatak možete dodeliti nekom drugom ko umesto vas može da ga uradi.
  • E znači eliminisati, kad god je to moguće. Trebalo bi da eliminišete svaku aktivnost koju možete, kako biste oslobodili svoje vreme.

Kada koristite ABCDE metodu vrlo lako možete da sortirate zadatke prema važnosti. Na taj način ćete svoju pažnju usmeriti na stavke sa liste koje su vam najvažnije.

Na kraju dana uvek je lakše kada znate da ste postigli sve što ste naumili, a uz ovaj praktičan savet verujemo da će vam organizovanje vremena biti još lakše.

Uvek se trudimo da sa našim korisnicima delimo korisne savete, za više naših blogova, klikni ovde.